Zásobníky plynu jsou vůbec naše?

15.09.2014 14:15

Dobrý den,

tak na tuto otázku se mi nepodařilo nalézt 100% odpověď.

Vše kolem plynu a energetiky vůbec v ČR je řádně zamotáno.

Společnost zajišťující přepravu plynu vč. tranzitní se nyní jemnuje Net4Gas. Ta se oddělila z dřívější německé RWE, která privatizovala českou firmu Transgas. Podle OR (obchodní rejstřík) ji ovládají čeští a slovenští jednatelé pod dozorčí radou z Kanady, Irska, Švýcarska, Británie, ale i Česka. Nedávno však firma snížila svůj základní kapitál ze 31,8 na 2,75 mld Kč, což nesvědčí o ničem dobrém. V roce 2013 získalo 50% akcií Allianz Capital Partners a Borealis Infrastructure.

Z hlediska kapacity zásobníků není problém, ALE...

Kapacity zásobníků v ČR by pokryly celou zimu, ALE... Obchodníci (dodavatelé) mají povinnost držet zásobu (mít zapalacené skladování) ve výši 20%. Ostatní kapacita našich zásobníků je pronajata především pro Německo. Některé zásobníky patří Slovenskému Plynárenskému Průmyslu (SPP) a některé soukromým firmám např. LAMA energy (Lamich) nebo MND (Komárek). Takže v případě "plynové krize" nám může dojít plyn dříve, než se politici domnívají.

Situaci by měly vyřešit strategické plynovody Stork II a Moravia vedoucí do Polska.  Net4Gas je začne brzy stavět. Česko má zaplatit 42% nákladů. Kdo bude nakonec jejich majitelem a jak s nimi bude nakládat, ukáže až budoucnost. Plynovody umožní dopravu plynu z Norska, Ruska ale i z USA odkud je plyn dopravován loděmi.

Domácnosti mohou být v klidu.

Putin již jednou dodávky plynu omezil. V poslední době naposledy 12.9.2014 se snížily dodávky plynu o 10-15% do Polska, Rakouska i Slovenska. Jaký bude další vývoj se necháme překvapit. Případné regulační opatření zasáhnou nejprve největší firmy. Domácnosti, potravinový průmysl, nemocnice a vláda budou regulovány jako poslední.

PZ